Region Zoom Aracı Yapmak ?

Adobe Flash Actionscript

Region Zoom Aracı Yapmak ?

Mesajgönderen kunth » Cmt Şub 06, 2010 3:45

Flash yada photoshop gibi programlardaki büyüteç aracını bilirsiniz (Zoom Tool).

Tasarladığım bir swf içinde bu şekilde bir araç yapmak istiyorum. Örneğin bir resime bakarken kullanıcı mouse ile ekrana tıklayıp sürüklediğinde bir diktörtgen çizecek, tuşu bıraktığında ise çizdiği diktörtgenin içinde kalan alan ekrana zoom yapılarak büyüyecek.

Fikri olan paylaşırsa sevinirim.
kunth

Re: Region Zoom Aracı Yapmak ?

Mesajgönderen kunth » Sal Şub 09, 2010 14:23

Eeeeee, yokmu hiç fikri olan?

region (seçim alanı) kolay kısmı, seçtiğim alanın zoom oranını nasıl hesaplarım onu düşünüyorum...
kunth

Mesajgönderen splat1985 » Sal Şub 09, 2010 15:14

Büyük Resmin genişliğini (width) %100 sayacaksın.. Seçtirdiğin alanında genişliğini alıp şöyle bir formül uygulayacaksın..
Örn:
Orj Resim : 800 x 600 <---- %100
Seçilen alan :250x115 <----- %?

(250*100)/800 = % 31,27

Peki neden sadece Width değerini oranlıyoruz Height işin içine girmiyor dersen bu gibi işlemlerde Width değeri baz alınır..

Kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
splat1985

Mesajgönderen kunth » Çrş Şub 10, 2010 5:10

resmin büyük hali ile gösterim alanının ölçüsü birbirini tutmadığında ne yapardın peki ?

Resim : 800x600

gösterim alanı : 550x400

seçilen alan : 100x100

bu arada sadece width değeri ile olmaz o iş örneğin kullanıcı dikine uzun bir alan seçerse ? 30 x 120 gibi o zaman uzunluğu kırpacaktır player. Bu gibi işlemlerde hipotenüs kullanılır. ben o taraflarını zaten hallettim olayın da, takıldığım nokta yukarıdaki gibi ölçü sistemi olunca çıkıyor zaten. Resim sahneden büyük olduğunda resmi sığdırmak için yüzdeli değeri kullanamıyorsun. seçilen alanın sahneye oranı ile resmin sahneye oranı birbirine ters olduğundan problem yaşıyorum...
kunth

Mesajgönderen splat1985 » Çrş Şub 10, 2010 10:55

Yapmaya çalıştığın şeyin Büyük resmi seçili dikdörtgen alan boyunca zoom yaptırmak olduğunu düşünürsek width değeri ile bu iş yapılırdı. Sonuçta çizeceğin standart dikdörtgene yakın olur ve gösterim alanınla resim zoomlu hali pek fark yaratmaz..Cevabım buna yönelikti..

Eğer dediğin gibi görüntü alanına göre dikine dikdörtgen yada yatay dikdörtgen olarakta zoom yapsın deseydin sana daha farklı bir cevap verebilirdim.. Ayrıca hipotenüs olayına katılmıyorum dikey ve yatay kenarların (90derece karşısındaki ) arasındaki uzunlukla, goruntu alanının boyutunu oranlasanda kenarlarda pay kalmadan olmaz ! Yani hipotenüste anlamsız geldi bana burda..Tabi korunaklı boyutlandırmadan bahsedersek... Resmi gerdiririm kalitesini bozarım diyorsan o ayrı..O zaman goruntu alanı hipotenusu ile seçilen alanın hipotenusunu üst üste koyarsın olur...

Sadede gelirsek ben zoom olayını nasıl yaparım diye düşündüğümde hipotenüslük bir durum aklıma gelmiyor.. Yapılacak iş seçilen alan dikey mi yatay mı dikdörtgen onu bulmak ve hangisiyse ona göre Width yada Height değerlerinde goruntu alanını ortalayacak şekilde hizzalattırmak.. Yaptım oralarını diyorsun ama aslında takıldığın yer yine yaptığın yer bence... Şimdi bende bir örnek yapmaya çalışırım hipotenüsüz o zaman demek istediğimi anlarsın..
Kullanıcı avatarı
splat1985

Mesajgönderen kunth » Çrş Şub 10, 2010 20:37

E hadi bi yap bakalım, ne demişler bir elin nesi var iki elin sesi var. belki iki yöntemin ortak yada eksik noktaları birleşerek istediğim şekilde olur.

Hipotenüs oranlamasını neden anlamadın onu anlayamadım. kişinin seçtiği alanın tipi ne olursa olsun bir hipotenüs oluşacaktır, seçim alanının hipotenüs uzunluğunun gösterim alanının hipotenüs uzunluğuna oranını zoom faktörü olarak kullanırsan seçim alanına uygun oranda zoom yapacaktır zaten. hipotenüsün ortasınıda yeni orgin noktası olarak tanımlar otomatik pan yaptırırsan seçilen alan gösterim alanına sığacak şekilde zoom yapmış olur.

dediğim gibi buralarını zaten halletmiş durumdayım. sorun şu, zoom yapılacak resmin kalitesi bozulmasın istediğimden 500x500 lük sahneye atıyorum 1500x1000 lik bir resim yüklüyorum. böylece zoom yaptığımda görüntü bozulmasın istiyorum. mesele resmin %100 boyutunun sahne boyutundan büyük olmasından başlıyor.

örneğin elimdeki resmi %42 ye kücülttüğümde sahneme sığıyor. sonrasında zoom prosedürünü başlatabilirim. ama bu resim için sahnemin%100 ü resmin %42 sine denk gelmiş oluyor. Ölçüsünü bilmediğim herhangi başka bir resim yüklendiğinde bu aradaki bağıntıyı hesaplayacak formülü yazmakta sorun yaşıyorum zaten.

bu arada başlığı bilerek detaylı açmadım, zaten karmaşık bir konu olan konuya herkes atlamasın, fikir tartışabileceğim biri ile yazışayım istemiştim.
kunth

Mesajgönderen ozgunsandal » Çrş Şub 24, 2010 17:31

MMİstanbul'da cevaplamıştım burda da bulunsun =)
İki tane aynı resmi aynı boyutlarda sahneye koyalım.Alttakine "kucukmc", üsttekine "buyukmc" diyelim.En üste de bi tane "daire" adında bi daire koyalım. Frame e :

Kod: Tümünü seç
kucukmc.scaleX /= 3;
kucukmc.scaleY/=3;
buyukmc.mask=daire;
stage.addEventListener(Event.ENTER_FRAME,buyut);

function buyut(e:Event)
{

buyukmc.x = (mouseX * -2);
    buyukmc.y = (mouseY * -2);

daire.x = (mouseX);
    daire.y = (mouseY);

}
Kullanıcı avatarı
ozgunsandal

Mesajgönderen splat1985 » Cum Şub 26, 2010 10:25

Paylaşımın için teşekkürler arkadaşım.. Ama ben çalıştıramadım kodlarını, derlediğimde sadece küçük resmi küçültüyor..sen büyüteç yapmışsın sanırım.. Burda istenen küçük resimde seçilen kare kadar yakınlaşması ekrana.. Bu arada ben biraz uğraştım ama yarım kaldı işlerim bu aralar çok yoğun.. Bitirince örnek dosya göndereceğim..
Kullanıcı avatarı
splat1985

Dön Actionscript

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir